Alla inlägg den 20 juni 2008

Av Linn - 20 juni 2008 11:15

Midsommarafton, sommarens längsta dag, en dag av planering och förväntan. Idag har många mycket att stå i, man åker runt halva Sverige, helst alldeles för fort, för att komma till släktingar som man kanske aldrig annars träffar förutom vid tillställningar och högtider. Man ska klä midsommarstången med sommarblommorna som, iallafall här i värmland, redan är så gott som utblommade. Kransar ska bindas, färskpotatis ska kokas och sillburkar ska öppnas. Vädret är, som vanligt, inte perfekt på något vis, himlen är mestadels täckt av moln och det blåser och skulle mycket troligt bli regn alldeles snart, men nej, det hindrar inte Svensson familjen och deras avlägnsa släktingar från att se det positivt och duka upp middagen utomhus. "Vi har ju ett vägglöst partytält!".


Sådär ja, allt är klart, midsommarstången står där med sina utblommade sommarblommor, småflickorna har sina finaste vita klänningar på sig och en lite för stor blomsterkrans runt skallen. Maten står på bordet i det vägglösa partytältet som svajar i vinden. Himlen är mörk men familjen Svensson är glada ändå. De hinner inte mer än sätta sig vid bordet förrän den första regndroppen faller och träffar rakt på någon mer eller mindre hårlös mans hjässa. "Äsch, det är lugnt, vi har ju ett vägglöst partytält!" Första snapsvisan sjungs och snapsarna rinner ner för de vuxnas strupar för att sedan framkalla ett grin på de flesta som om "den där snapsen kunde vi EGENTLIGEN lika gärna ha hoppat över".  Strax därpå kommer skuren och vädergudarna tar ett stort andetag och blåsten sätter igång. Det fenomenalt bra vägglösa partytältet kanske inte var så bra trots allt. Kvinnorna i sällskapet blir som galna och försöker med allt som står i deras makt att ta med hela middagsbordet in på samma gång, med händerna fulla av potatis, sill och ungar springer de in i huset så snabbt de kan för att inte förstöra håret. Middagen får dukas upp inomhus istället och små grodorna hoppar vi över.


Mina planer för midsommar är inte särskilt höga, inte heller särskilt välplanerade. Jag lever på inpuls, jag tar det som de kommer. Det blir nog bra ändå. Jag vet bara att jag ska plocka sju sorters blommor och lägga under kudden, som jag alltid gjort.


Glad midsommar förresten, hoppas inte renget stör för mycket.

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards